Verrassend moderne keuken bij restaurant Huis te Zaanen Wormerveer

Verrassend moderne keuken bij restaurant Huis te Zaanen Wormerveer
Wie in de Zaanstreek komt, heeft een grote kans om een unieke locatie tegen te komen: het wemelt er van prachtig monumentaal erfgoed. Vanavond zijn we te gast in zo’n historisch pand: hotel en restaurant Huis te Zaanen in Wormerveer.

Wie in de Zaanstreek komt, heeft een grote kans om een unieke locatie tegen te komen: het wemelt er van prachtig monumentaal erfgoed. Vanavond zijn we te gast in zo’n historisch pand: hotel en restaurant Huis te Zaanen in Wormerveer.

Het gebouw stamt uit 1612 en de herkomst van de naam laat zich eenvoudig raden: het pand bestond oorspronkelijk uit drie woonhuizen. In de negentiende eeuw werden de huizen samengevoegd. Ook vandaag zijn in het gebouw nog elementen uit die rijke tijd te zien.

Huiselijke inrichting
De inrichting doet de naam van het pand alle eer aan: het restaurant is huiselijk ingericht. Een houten vloer, houten lambrisering op de wanden en het hoge plafond, een mooie schouw met sfeerhaard in het midden en een prachtige, donkere kandelaar sieren de intieme ruimte. Op de donkere, houten tafels liggen geen tafelkleden, waardoor een toegankelijke sfeer ontstaat. Door de hoge ramen kijken we uit op de slingerende Zaan.

Mediterrane sferen
Het is begin maart, en we treffen het niet met het weer: het regent en het is koud. Een hapje van het huis brengt ons echter op slag in vakantiestemming: we krijgen een klein bordje met een ‘tartaar’ van mozzarella en zongedroogde tomaten, daar bovenop een gepoft cherrytomaatje en een krokant koekje van Parmezaanse kaas. Een dressing van balsamicoazijn en kappertjes maakt het geheel af. Door de warme smaken dwalen we in gedachten af naar de Middellandse Zee. Vanavond hoeven we niet op de menukaart te kijken: na deze amuse laten wij ons graag door de chef verrassen.

Klassieker in een modern jasje
Terwijl we met een mandje brood en aioli de klassieke inrichting van het restaurant in ons opnemen, wordt het voorgerecht geserveerd. Ook een klassieker, maar in een verrassend modern jasje: prachtig opgemaakte carpaccio van eend en eendenlever met gefrituurde lente-ui en knapperige loempiavelletjes. In het midden van het bord een kleine salade met een dressing van geroosterde paprika, pijnboompitten en hazelnoten. De fraaie presentatie wekt hoge verwachtingen, en die worden waargemaakt: heerlijk zacht vlees, een milde smaak en een prettig pittig tegenwicht door de paprikadressing. De in beslag gefrituurde lente-uitjes en knapperige loempiavellen combineren er uitstekend bij. De bijpassende wijn, een pinot grigio uit Venetië, is een heerlijke begeleider.

Fijn gerecht
Na dit relatief lichte voorgerecht volgt een tussengerecht met vis: gebakken gamba’s, gesmoord in eigen jus en geserveerd met een romige couscous. Wat een fijn gerecht! Heerlijke, uitgebalanceerde smaken die elkaar goed aanvullen. De wijn, een chardonnay uit Australië, is fris en rond en past uitstekend bij het romige karakter van het gerecht.

Ontzettend origineel
Het wordt inmiddels drukker in het restaurant. Een stel neemt plaats in een van de intieme nisjes als ons hoofdgerecht wordt geserveerd: een sandwich van ossenhaas en gegrilde paddenstoelen, met een aardappeltortilla en een loempia van hutspot in een saus van rode port. Het vlees is zalig: de buitenkant mooi dichtgeschroeid en boterzacht. De hutspotloempia is ontzettend origineel. Met een knapperig korstje en een smeuïge inhoud is dit een leuke combinatie bij het gerecht. Onder de sandwich treffen we nog stukjes heerlijke, zoete witlof die het goed doen met de portsaus. De wijn, een rode Bourgogne, is een passende begeleider.

Om te smullen
Hoewel we al een aardige maaltijd op hebben, past er nog best een dessert bij. De gerechten zijn immers steeds goed in proportie. De chef verblijdt ons met een chocoladetaartje met kaneelijs, gesuikerde bessen, mint en een chocoladestaafje. Het taartje is nog warm en om te smullen. Een licht krokante buitenkant en een ‘koekerige’, zachte binnenkant die heerlijk combineert met het romige kaneelijs. De bijzondere, rode dessertwijn is zoet en prettig gekoeld. Ook het dessert is een goede portie, zodat we het met smaak oplepelen.

Karakter
Huis te Zaanen is een heerlijk restaurant op een unieke locatie. Het is de chef gelukt om ons bij elke gang te verrassen met een eigen, moderne stijl. Die lijkt in contrast te staan met de klassieke inrichting in een monumentaal pand. Maar het verbindende element tussen de keuken en het pand is ons nu glashelder: karakter.

Tekst: Mark Intres
Foto’s: Diane Intres

Huis te Zaanen
Zaanweg 93/94
1521 DN Wormerveer
Tel. 075-6281740
[email protected]
www.huistezaanen.nl 

Openingstijden: maandag t/m zondag diner vanaf 17.00 uur, maandag t/m vrijdag lunch van 12.00-15.00 uur. Lunch in het weekend op afspraak; alleen voor grotere gezelschappen.
Parkeren: Betaald voor de deur
Extra’s: 8 hotelkamers, partijen, vergaderingen, catering

Fotoverslag