Ruben Hoeke: “Wie gaat de boel schadeloos stellen?”

Ruben Hoeke: “Wie gaat de boel schadeloos stellen?”
Koninginnedag op de Dam. Geen podium bij Robby's... - Vincent van der Horst
Ondanks een zonnige Koninginnedag en een gezellige binnenstad viel de lege plek voor Robby’s op de Dam op. Het podium voor de broodjeszaak werd maandag rond 18.00 uur verwijderd omdat er geen vergunning was aangevraagd. Dichtbij sprak organisator Ruben Hoeke over zijn ‘day after’.

Ondanks een zonnige Koninginnedag en een gezellige binnenstad viel de lege plek voor Robby’s op de Dam op. Het podium voor de broodjeszaak werd maandag rond 18.00 uur verwijderd omdat er geen vergunning was aangevraagd. Dichtbij sprak organisator Ruben Hoeke over zijn ‘day after’.

Tijdens Koninginnedag is Hoeke nog even naar de Dam geweest. “Je voelt je totaal geblokkeerd. Ik heb mijn auto geparkeerd van 15.00 tot 18.00. Ik ben om kwart voor vier alweer weggegaan.” Op zijn Facebookpagina is inmiddels bijna 200 keer gereageerd op zijn kant van het verhaal. Veel onbegrip en verontwaardiging. Volgend jaar maar zelf de vergunning aanvragen is een veelgelezen kreet. “Dat mag niet”, legt Ruben Hoeke uit. “Dit dient aangevraagd te worden door de gezamenlijke horecavereniging: DamCare.”

Waar de gitarist niet uit kan komen is hoe het podium voor Robby’s vergeten kon worden. “Dit is al eens eerder voorgekomen in 2008, dat we zijn vergeten. De gemeente heeft toen aangegeven dat dit niet meer mocht gebeuren. Er is toen een plattegrond ingedeeld, waar podium Robby’s ook op staat. Je kunt een plattegrond niet negeren, het is een tekening! Je moet wel heel erg je best hebben gedaan om te zorgen dat het podium geen vergunning krijgt.”

Kostenderving
Voor bezoekers was het jammer dat het podium er niet stond, hiermee is het volgens Hoeke echter niet afgelopen. “Wie gaat de boel schadeloos stellen? We hebben een podium neergezet, PA bedrijf ingehuurd, er was extra personeel ingehuurd, een grote voorraad drinken en eten ingeslagen. Dit moet allemaal worden betaald uit de opbrengst van zo’n dag! Er is geen geld voor mij of de bandjes om te verdelen. Dit is al twaalf jaar een particulier initiatief. We drukken zelf de poster en flyers. We zorgen, in samenwerking met Stichting Jottem en de Zaanse Invasie, zelf voor de PR en de programmering. Er komt geen dubbeltje subsidie bij kijken.”

Heftig
“Het gaat mij om de bandjes, om de muziek en alle mensen die hier naar uit hebben gekeken, en hun fans. Ze hebben hier naartoe gewerkt en geld gestoken in repeteren. Om dan een avond ervoor te horen dat het niet doorgaat, dat is wel heftig. Ik ben ook vandaag de hele dag bezig de boel op een rijtje te zetten en hoe dit aan te pakken. Het mag niet zo zijn dat dit voorval stilletjes onder de mat geschoven gaat worden. Ik kom uit een hoveniers familie, kan redelijk met een schep omgaan en ben op zoek naar die ene steen die dit veroorzaakt heeft.”

Veiligheidsvoorschriften
Op social media viel dinsdagnacht de vraag of er niet alsnog een vergunning te regelen viel om het feest door te laten gaan. Ook werden er die nacht mails naar B&W gestuurd door Democratisch Zaanstad en Partij voor Ouderen en Vrijheid.

Gemeente Zaanstad laat aan Dichtbij weten dat een noodmaatregel niet mogelijk was door veiligheidsvoorschriften. “Een evenement als Koninginnedag/Inhuldiging brengt veel volk op de been en het is dan van groot belang dat er voldoende voorzorgsmaatregelen worden getroffen voor een gezellig en veilig feest”, aldus de woordvoerder voor gemeente Zaanstad. “Op zo’n korte termijn was het niet haalbaar de benodigde voorzorgsmaatregelen uit te lijnen met onder andere brandweer, politie en ondernemer. Daardoor was er helaas geen andere mogelijkheid dan het podium weg te laten halen. Het is dan ook niet voor niks dat een vergunningaanvraag normaal gesproken enige tijd kost. DZ en POV zijn hier dinsdagochtend over geïnformeerd.”