Rondje Zaanse Parels op zondag 14 september toont kracht en charme Zaanstreek

'Door het nieuwe boek, dat bijna honderd pagina's dikker is dan Kijk Zaans, krijg je een prachtig beeld van wat de Zaanstreek zo bijzonder maakt', vertelt Sarah Vermoolen, initiatiefnemer en projectleider van Kijk Zaans. 

‘Door het nieuwe boek, dat bijna honderd pagina’s dikker is dan Kijk Zaans, krijg je een prachtig beeld van wat de Zaanstreek zo bijzonder maakt’, vertelt Sarah Vermoolen, initiatiefnemer en projectleider van Kijk Zaans. 

Bij voorinschrijving zijn er al meer dan 2550 exemplaren van het nieuwe boek Zaanse Parels verkocht. Het wordt op 14 september gepresenteerd met een groot evenement waarbij de parels uit het boek met een wandelroute tot leven komen, het zogenoemde Rondje Zaanse Parels.

‘Ruim vier jaar geleden had ik als reisgidsschrijver het idee om de kwaliteit van de Zaanstreek te onderzoeken en in beeld te brengen. Er bestonden al duizenden boeken over deze streek, maar deze behandelden meestal een aspect uit het verleden’, vertelt tekstschrijver Sarah Vermoolen enthousiast wat er sinds die periode is gebeurd. In het eerste boek Kijk Zaans werden al honderd parels belicht. De oplage van bijna 2000 exemplaren was in één week weg.

Vervolg
‘Aan het uitdagende vervolg Zaanse Parels hebben we ruim anderhalf jaar gewerkt. Veel parels, waaronder kunstenaars, historici, vormgevers, schrijvers, theatermakers, koks en fotografen hebben een eigen bijdrage aan het boek geleverd door een Zaans onderwerp te belichten waar zij trots op zijn’, zegt Sarah.

In het nieuwe boek dat is ingedeeld in negen hoofdstukken per plaats (van Krommenie tot Oostzaan) vind je een overzicht van de kwaliteitstips op een plattegrond. Natuurlijk bevat het ook veel interviews en foto’s.’

Rondje Parels

Omdat Sarah de parels niet alleen op papier maar ook in het echt met elkaar wil verbinden, is voor zondag 14 september onder meer het Rondje Zaanse Parels opgezet. ‘We hebben zoveel activiteiten dat de wandelaar echt keuzes moet maken. Daarom hebben we zeven themaroutes gemaakt om het iets makkelijker te maken te kiezen uit het aanbod met tientallen activiteiten’, vertelt de enthousiaste Koogse.

Op zondag 14 september staan van 11.00 tot 18.00 uur langs de gratis wandelroute op de Zaanse Schans en in Zaandijk en Koog aan de Zaan meer dan 125 parels uit de gehele Zaanstreek klaar om de bezoeker te laten genieten.

Binnengluren

‘Je kan naar binnengluren in de Zaandijkerkerk, in het Koogerpark zijn diverse optredens en opmerkelijke lezingen. En bij de restaurants DeVijfdeSmaak en De Hoop op d’Swarte Walvis kan je lekkere hapjes en drankjes bestellen van verschillende koks en een slijter, en zijn er boeiende lezingen over diverse onderwerpen.’

Stadgids Jeroen Breeuwer vaart mee op de koeienboot, er is een workshop Bob Ross in de Zaanstreek en de primeur van de metamorfose van het Zaans Museum. ‘Kunstenaar Joke Konijn heeft speciaal voor de boekpresentatie een beeld gemaakt van klei van mijn hoofd. Het is heel leuk geworden, want als je het beeld ziet ga je vanzelf glimlachen’, vertelt Sarah lachend.

Op de kaart
Ook in de periode na 14 september zijn er nog verschillende activiteiten rond het nieuwe boek. ‘Er is al zoveel te zien en mee te maken dat je beter even op de site van Kijk Zaans kunt kijken waar het volledige programma op te vinden is. We hopen dat veel Zaankanters komen en dat ze mensen van buiten de Zaanstreek uitnodigen want met het evenement Rondje Zaanse Parels staan we goed op de kaart.’

Winnen

In samenwerking met Sarah Vermoolen houdt Dichtbij.nl een prijs waar drie exemplaren van het nieuwe boek Zaanse Parels te winnen zijn. Deze prijsvraag is hier te vinden.