Lopers Lycurgus en Zaanland over hun deelname aan de estafette vanuit Wageningen

Lopers Lycurgus en Zaanland over hun deelname aan de estafette vanuit Wageningen

Sport verbroedert en dat gaat zeker op als het gaat om de deelnemers aan estafetteloop vanuit Wageningen. In de nacht van 4 op 5 mei brengen atleten van Lycurgus en Zaanland het Bevrijdingsvuur naar Zaandam. (Foto: Dirk Jongejans)

Sport verbroedert en dat gaat zeker op als het gaat om de deelnemers aan estafetteloop vanuit Wageningen. In de nacht van 4 op 5 mei brengen atleten van Lycurgus en Zaanland het Bevrijdingsvuur naar Zaandam. In 1995 deden lopers vanuit Krommenie mee aan dit bijzondere sportevenement en nu lopers uit Krommenie én Zaandam. De traditie om vanuit Wageningen het Bevrijdingsvuur naar andere plaatsen in Nederland te brengen, stamt al vanuit 1948. Een indrukwekkend teken van nationale eenheid.Vanavond vertrekt de ploeg atleten en begeleiding vanaf de Burcht in Zaandam richting Wageningen. Elke deelnemer heeft haar of zijn eigen motivatie om mee te doen aan dit bijzondere sportevenement. Hier volgt een bloemlezing.

Sport verbroedert en dat gaat zeker op als het gaat om de deelnemers aan estafetteloop vanuit Wageningen. In de nacht van 4 op 5 mei brengen atleten van Lycurgus en Zaanland het Bevrijdingsvuur naar Zaandam. In 1995 deden lopers vanuit Krommenie mee aan dit bijzondere sportevenement en nu lopers uit Krommenie én Zaandam. De traditie om vanuit Wageningen het Bevrijdingsvuur naar andere plaatsen in Nederland te brengen, stamt al vanuit 1948. Een indrukwekkend teken van nationale eenheid.Vanavond vertrekt de ploeg atleten en begeleiding vanaf de Burcht in Zaandam richting Wageningen. Elke deelnemer heeft haar of zijn eigen motivatie om mee te doen aan dit bijzondere sportevenement. Hier volgt een bloemlezing.

Dea Leertouwer – Lycurgus

Twintig jaar geleden in 1995, toen Nederland 50 jaar bevrijd was, had ik het fantastische genoegen om mee te mogen doen met de bevrijdingsestafetteloop Wageningen-Krommenie. Het was een samenwerkingsverband tussen AV Lycurgus en het 4/5 mei comité Krommenie. Een belevenis die ik mijn leven lang zal blijven koesteren.

Het wachten ’s nachts op het ontsteken van onze fakkel door de burgemeester van Wageningen. Het lopen met de brandende maar vooral druipende fakkel. De fantastische teamspirit en de adembenemende zonsopgang in de omgeving van de Lage Vuursche. We moesten een document overhandigen aan burgemeester Bruinsma. Zij was aanwezig bij een speciale bevrijdingsbijeenkomst in De Speeldoos. Vervolgens gingen wij door naar Krommenie.

De ontvangst op de Militaireweg was groots. We werden toegesproken door bekende verzetsstrijders van Krommenie en ondertussen biggelden de tranen over mijn wangen.

Had nog even twijfel of ik 4 mei weer zou meegaan naar Wageningen. Die eerste keer kan nooit overtroffen worden. Mag mij nu nuttig maken met het coachen van de lopers in de bus, zodat het juiste kwartet zich kan prepareren om van start te gaan. Dit lijkt mij een leuke uitdaging.

Onno Hoekmeijer – Zaanland

Herinneren en nadenken. Herinneren dat Europa niet in staat was zoveel discriminatie tegen te gaan die eindigde in genocide. Nadenken over de situatie van nu waarin opnieuw criminele discriminatie op grote schaal plaats vind in vele delen van de wereld, maar ook nog steeds in Europa op kleinere maar vaak geniepige manier tegen anders denkenden of zich anders gedragend. Hoe dat tegen te gaan is de extra vraag op 4 en 5 mei.

Tiny Nentjes-Hardeman – Lycurgus

Ik doe mee aan de bevrijdingsloop op 4 en 5 mei, samen met een aantal leden van mijn club Lycurgus. Waarom ik mij hier voor opgegeven heb is dat ik bevoorrecht ben om deze loop samen met mijn club genoten in vrijheid te lopen. Belangrijk om na 70 jaar bevrijding hier nog steeds met zijn allen bij stil te staan.

Jan Fris – Zaanland

Hardlopen betekent voor mij ultieme vrijheid. Ik vind dat heel gewoon, maar eigenlijk is het dat niet. Dagelijks zien we in de pers en op de tv wat zieke mannetjes met hun al even zieke regimes aanrichten: niks vrijheid, welvaart en onbekommerd je sport kunnen beoefenen. Het is daarom dat ik graag meedoe aan deze loop, om al lopend ‘stil te staan’ bij zoiets bijzonders als in volle vrijheid kunnen sporten!

Anoek Steenbakker – Lycurgus

Toen ik de oproep zag dacht ik meteen dit wil ik meemaken. Ik wilde meelopen omdat ik het belangrijk vind om de oorlog te herinneren. Er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd en tegenwoordig is er in de wereld nog steeds oorlog. We moeten hierbij stilstaan met zijn allen zodat het hier niet nog een keer gebeurd. Tevens vind ik het belangrijk dat de mensen die gevochten hebben voor onze vrijheid ook herinnerd worden. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon een geweldige happening. Met zijn allen naar Wageningen en dan terug hardlopen. Hardlopen is mijn passie en vind ik gewoon heel gaaf!

Kees Walter – Zaanland

De dag dat er de melding werd geplaatst of er atleten voor de bevrijdingsloop 2015 mee wilden doen was voor mij zonder er bij na te denken meteen een "Ja". Hardlopen met lopers uit je eigen atletiekvereniging in estafette vorm, onwijs leuk. En dan te bedenken dat het 70 jaar geleden is dat Nederland vrijheid vierde, was het voor mij het moment om hieraan mee te doen. Kijk hierna zeker met veel plezier al naar uit. Vrijheid, dat is zeker in deze tijd is waar je zuinig mee om moet springen, wat wij ieder jaar weer opnieuw moeten vieren.

You Never Walk Alone…….

Annet Hartnack – Lycurgus

Voor mij is het eervol aan zo’n bijzonder evenement mee mogen te doen. Ik vind het belangrijk om stil te staan bij oorlog en dankbaar te zijn dat wij in vrijheid kunnen leven en dat dan ook een keer per jaar te vieren. En het mooie is dat we dit kunnen combineren met hardlopen, een van mijn grootste hobby’s, en dit te doen met mijn echtgenoot Ron Romeijn en hardloopvrienden die mij dierbaar zijn.

Joke Bijvoet – Zaanland

Ik doe mee om samen deze nacht even stil te staan bij:

Stilstaan maar heel even

Stilstaan bij het leven

Stilstaan bij het oorlogsleed

Stilstaan bij de oorlogsslachtoffers

Stilstaan bij onze oorlogshelden

Stilstaan bij het licht en vrede

Patrick Boekhout – Lycurgus

Eigenlijk heel eenvoudig : de historie van de Tweede Wereldoorlog is mijn hobby en hardlopen is mijn hobby en nu mogen wij met een hele leuke groep lopers de afstand afleggen van Wageningen naar Krommenie. Eerder al estafettes gedaan van Den Helder naar Maastricht en natuurlijk de RopaRun. Maar het allerleukste is toch dat ik dit mag delen met mijn lieve vriendin Angelique, die nog fanatieker met hardlopen is dan mij.

Vera Dudink – Zaanland

Op 14 september 2014 deed ik mee aan de Bridge to Bridge loop in Arnhem, de Airborne 70 Memorial Editon. Een mooie loop met een heel bijzonder karakter. Toen ik over de Bevrijdingsloop hoorde vond ik direct dat deelname aan deze loop daar mooi op aansluit. Ik vind het bijzonder en spannend dat ik deel uit maak van de groep die de fakkel naar Zaanstad gaat brengen.

Ron Cadenau – Lycurgus

Reden van deelname aan de Bevrijdingsloop is simpel. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dichtbij en ver weg wordt continue de vrijheid ‘aangevallen’. Het is een bijzonder voorrecht om in vrijheid te leven. Tracht dit met deze Bevrijdingsloop te onderstrepen.

Gretha en Nico Kramer – Lycurgus

Wij hebben in de afgelopen jaren meerdere malen meegedaan aan dergelijke estafettelopen, zoals driemaal de Roparun, zes keer Den Helder-Maastricht en eenmaal Leeuwarden-Schiphol en met de Pinksterdagen gaan we weer voor de zevende keer Den Helder-Maastricht doen.

Ik, Nico Kramer, als begeleidende fietser en mijn vrouw Gretha Kramer als loopster, fietster, kaartlezer of in de catering. Alle bovenstaande evenementen zijn ten behoeve van het goede doel, nl Roparun is ten behoeve van de Kankerbestrijding Den Helder-Maastricht is ten behoeve van Mappa Mondo en Kika Leeuwarden-Schiphol was ten behoeve van het Wheel of energy en kwam ook ten goede aan de Kankerbestrijding. Nu diende dit evenement zich aan en werden wij gevraagd als fietser en in de verzorging. Dit is een weer een nieuwe uitdaging en natuurlijk ook ter herinnering aan de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog.

Mike Alders – Zaanland

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Voor velen is het leven voor altijd getekend door deze oorlog, ook vandaag de dag nog. Door deelname aan de bevrijdingsloop hoop ik dat het bewustzijn dat de gevolgen van de oorlog blijvend zijn en onze aandacht moet blijven houden, wordt versterkt. Ook vind ik het belangrijk dat de 5 mei herdenking gebruikt wordt om de blijvende schade die oorlogen die op dit moment gevoerd worden aanrichten, onder de aandacht te brengen.

Miriam – Lycurgus

Ik loop mee uit respect voor de mensen die de oorlog mee hebben gemaakt, nog in leven zijn of gestorven. Daarbij hebben zij de wederopbouw goed gedaan. Samen stonden ze voor deze taak. Daarbij is mijn moeder 6 mei 1992 overleden en dat speelt ook mee als herinnering.

Kees Al – Lycurgus

Als ik heel eerlijk ben gaat het mij te ver op de hele tweede wereldoorlog erbij te halen. Voor mij is 4 mei een dag om even stil te staan bij alle oorlogsgeweld. En dus 5 mei een dag om te denken aan de vrijheid die wij nu hebben. Waar we blij mee moeten zijn, maar tegelijkertijd moeten waken dat deze vrijheid ons niet wordt ontnomen. Bovenal is het natuurlijk ook heel gezellig met zoveel sporters het bevrijdingsvuur naar Zaanstad te brengen.