Gemeenteraadsverkiezingen 2014: kandidatenlijsten

Gemeenteraadsverkiezingen 2014: kandidatenlijsten
- ANP
Voor de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar kan iedereen zich in principe kandidaat stellen. Het mogen nationale partijen, lokale partijen of individuele burgers zijn. Dichtbij legt uit hoe dat in z'n werk gaat.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar kan iedereen zich in principe kandidaat stellen. Het mogen nationale partijen, lokale partijen of individuele burgers zijn. Dichtbij legt uit hoe dat in z’n werk gaat.

Partij registreren
De politieke partijen hebben al eerder aan moeten geven mee te willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partijen hebben zich daarvoor moeten registreren bij het centraal stembureau van de gemeente. Als partijen al eerder hebben meegedaan aan de Tweede Kamerverkiezingen of provinciale verkiezingen, hoefde dat niet.
 
Sollicitatieprocedure
Naast die registratie, moeten partijen ook hun kandidaten aanleveren. Kandidaten kunnen zich aanmelden bij de partij zelf. De ene partij heef een open sollicitatieprocedure, andere partijen gaan zelf op zoek naar kandidaten of gebruiken een mixvorm.
 
Aantal kandidaten
Het aantal kandidaten wordt door de partij zelf bepaald. Dat kan afhankelijk zijn van het aantal zetels van de gemeenteraad bijvoorbeeld met slechts 20 zetels heeft het weinig nut om dertig kandidaten aan te nemen. Een andere graadmeter is het aantal zetels dat verwacht wordt: als een partij jarenlang achter elkaar maar twee of drie zetels binnenhaalt, ligt het niet in de verwachting dat het er ineens meer dan tien zullen worden. Een nieuwe politieke partij mag maximaal vijftig kandidaten op de lijst zetten. Een partij die momenteel zestien zetels of meer heeft, mag er tachtig aandragen.
 
Zaanstad
In Zaanstad doen de volgende partijen mee.

1. Partij van de Arbeid (P.v.d.A.) 2.VVD 3. Zaanse Onafhankelijke Groepering 4. Democraten 66 (D66) 5. GROENLINKS 6. SP (Socialistische Partij) 7. CDA 8. Democratisch Zaanstad 9. Zaanse Inwoners Partij 10. Politieke Partij voor Ouderen en Veiligheid 11. ROSA 12 ChristenUnie 13. Partij voor de IJsbaan 14. Progressief Burgerbelang

GroenLinks, SP en Rosa zijn een lijstcombinatie aangegaan. Dit is belangrijk wanneer er eventuele restzetels te verdelen zijn. Ook het CDA en de ChristenUnie zijn zo’n lijstverbinding aangegaan. 
Dichtbij brengt op kies.dichtbij.nl  het laatste nieuws en alle informatie over de gemeenteraadsverkiezingen in jouw buurt. Wil jij meer weten over de verkiezingen? Kijk dan op ons verkiezingsthema  ! Heb jij vragen of dingen omtrent de gemeenteraadsverkiezingen waar je meer over wil weten? Reageer dan hieronder met jouw vraag of mail: [email protected]