Fietspad met zonnepanelen levert meer energie dan verwacht

Fietspad met zonnepanelen levert meer energie dan verwacht
- ANP
De opbrengst van SolaRoad, het eerste wegdek ter wereld dat zonnestroom levert, is hoger dan werd verwacht. Sten de Wit, woordvoerder SolaRoad: "Het fietspad ging een half jaar geleden open en heeft meer dan 3000 kWh opgewekt. Hiermee kan een eenpersoonshuishouden voor een jaar van elektriciteit worden voorzien.''

De opbrengst van SolaRoad, het eerste wegdek ter wereld dat zonnestroom levert, is hoger dan werd verwacht. Sten de Wit, woordvoerder SolaRoad: “Het fietspad ging een half jaar geleden open en heeft meer dan 3000 kWh opgewekt. Hiermee kan een eenpersoonshuishouden voor een jaar van elektriciteit worden voorzien.”

”We hadden niet gedacht dat het fietspad al zo snel zoveel zou opleveren.  Als we dit vertalen naar een jaaropbrengst, dan komen we boven de 70 kWh per m2 per jaar uit die we in de laboratoriumfase als bovengrens hadden voorspeld. We kunnen dan ook spreken van een succesvol eerste halfjaar.” Sinds de openstelling zijn meer dan 150.000 fietsers over SolaRoad gereden.
Fietspad twee keer kapot
Helemaal succesvol was het niet, want eind december en in het begin van de lente kwam ging het fietspad kapot, doordat een deel van de coating van het SolaRoad fietspad losliet. Uit onderzoek is gebleken dat de coating bij grote temperatuurwisselingen plaatselijk kan loslaten door krimp van het materiaal. Volgens SolaRoad is de ontwikkeling van een verbeterde coating inmiddels in een vergevorderd stadium.